Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 

Architect Pei en het museum in Qatar

Architect Pei en het museum in Qatar

Architect I.M. Pei

Architect I.M. Pei 
26 april 1917 (99 jaar)
Hellen Okx, 6 augustus 2016.
Documentaire over bouw Museum Quatar.
http://www.npo.nl/close-up/15-02-2011/AVRO_1426345
Mr. Pei wist niet zoveel af van islamistische kunst en heeft 6 maanden onderzoek gedaan naar de islamistische bouwkunst alvorens te beginnen met ontwerp voor het museum, een museum bestemd voor Quatar. Mr.Pei onderzoekt altijd eerst de cultuur, de geschiedenis, en de omgeving voordat hij begint met ontwerpen.
In de documentaire komt naar voren dat in de essentie de islamitische bouwkunst terug te brengen is naar geometrische vormen en het gebruik van het natuurelement zon in de woestijncultuur belangrijk is. Architectuur in dienst van de zon. Geïnspireerd door de sobere stijl van de moskee ontworpen door Ibn Thulu vereenvoudigd hij zijn ontwerp tot de essentie en laat veel ornamenten en kalligrafische teksten weg.
Opvallend is dat hier duidelijk tot uiting komt dat kunst en cultuur geen grenzen kennen. De in China geboren Amerikaan heeft zijn kantoor in Manhattan New York, heeft o.a. een Turkse dame in zijn architecten team, doet zaken met een dame uit Quatar en rond de laatste zaken omtrent het project af in Parijs.
Mr. Pei is een wereldburger van groot formaat die alle grenzen overstijgt.
I.M. Pei heeft o.a. de volgende gebouwen gerealiseerd:
Musee d’art                            Luxembourg
National gallary of art          Washington
Glazen pyramide Louvre     Parijs
Het Miho museum               Japan.